W obecnych czasach, przy niepewnej koniunkturze na rynku trzody chlewnej, hodowcy coraz częściej szukają rozwiązań podnoszących opłacalność produkcji zwierząt. Wiedząc, że żywienie to średnio 70% kosztów produkcji, hodowcy poszukują oszczędności właśnie w tym obszarze.
Jednym z pomysłów na tańszą, a zarazem porównywalnie efektywną produkcję trzody jest stosowanie żywienia płynnego. System ten z powodzeniem sprawdza się w Holandii, a kto, jak kto, Holendrzy potrafią liczyć 🙂
Według niektórych szacunków, żywienie płynne trzody w oparciu o surowce wtórne przemysłu spożywczego w Holandii stanowi około 80% . Znajdziemy tam wyspecjalizowane firmy w tej dziedzinie z doskonale funkcjonującymi kuchniami paszowymi gdzie dane surowce się przetwarza, automatycznie rozpakowuje czekolady, chipsy, worki z frytkami i separuje opakowania. Biorąc pod uwagę parametry odpadów, standaryzuje się mieszaninę, a następnie gotową pulpę dostarcza rolnikom wraz z certyfikatem jakości i parametrami do optymalizacji.
Kluczem do prawidłowego podejścia do żywienia płynnego trzody jest:
- odpowiednie przystosowanie chlewni i systemów skarmiania
- dostępność surowców ubocznych przemysłu spożywczego
- odpowiednie zdywersyfikowanie dostawców ponieważ ilości odpadów nigdy nie są stałe
- zapewnienie sobie podstawowych analiz poszczególnych partii dostarczanego surowca
- odpowiednie zbilansowanie surowców w programie optymalizacyjnym
Z przyjemnością informujemy, że OptiPasz również planuje uruchomić kolejną funkcjonalność, a jest nią możliwość formulacji, bilansowania i optymalizacji mieszanek paszowych płynnych. Jesteśmy pewni, że przyczyni się ona do wzrostu rentowności produkcji trzody przez użytkowników naszego programu.